(Acne)littekens en huidverjonging

(Acne) littekens en huidverjonging

Rimpels en plooien in het gelaat ontstaan met name door voortdurende aanspanning van de spieren. Blootstelling aan zonlicht en roken kunnen deze rimpels doen verergeren. Een laserbehandeling kan deze rimpels doen vervagen. Het effect van een laserbehandeling houdt vaak jaren aan, zeker langer dan vijf jaar.

Een laserbehandeling is soms ook geschikt voor het behandelen van littekens, bijvoorbeeld van acné. De verbeteringen zijn iets minder groot dan van een rimpelbehandeling van de lip, maar vaak wel voldoende om er tevreden mee te zijn. Ook deze verbetering blijft jaren bestaan. 

Last van (acné)littekens of een verouderde huid? Bekijk dan ook onze informatiefolder Huidverjonging en littekenbehandeling door middel van lasertechniek.

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken of er sprake is van behandelbare littekens en/of de huid in aanmerking komt voor de laser therapie. Indien er twijfel is, zal dit met u besproken worden. U krijgt de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties.

Voorbereidingen

 • Foto’s: vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
 • Stoppen met roken: roken kan de wondgenezing verstoren dankzij vernauwing van de bloedvaten. Het is daarom verstandig vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen met roken.
 • Stoppen met alcohol: alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergiën: het is belangrijk uw medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.
 • Zonnebrandcreme: om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij 1 maand voor tot 1 maand na de behandeling niet in de zon te komen. Gebruik van een zonnebank is tevens niet toegestaan. Gebruik tijdens de hele periode dagelijks een zonnebrandcrème SPF 50 met UVA bescherming en breng deze om de 2 uur aan.
 • Nacht- en dagcrème: u begint een week vóór de behandeling met het gebruik van een nacht- en dagcrème om uw huid optimaal voor te bereiden op de laserbehandeling. Hiervoor krijgt u een recept van de dermatoloog.
 • Zovirax®-tabletten: om koortsblaren in het behandelde gebied te voorkomen, gebruikt u vanaf twee dagen voor de behandeling tot vijf dagen erna Zovirax®-tabletten (drie keer per dag 400 mg). Hiervoor krijgt u een recept  van de dermatoloog.
 • Flammazine zalf: u krijgt een recept voor Flammazine zalf, wat ook gebruikt wordt bij brandwonden. Hiermee kunt u na de laserbehandeling de behandelde huid goed vochtig te houden en infectie voorkomen totdat de huid genezen is. De dermatoloog zal u aparte instructies geven voor het gebruik van de zalf. 

De behandeling

Bij de laserbehandeling verdampt de dermatoloog in een milliseconde (éénduizendste van een seconde) een flinterdun laagje van de huid met een in CO2-gas (koolstofdioxide) opgewekte laserstraal. Deze laser straal zorgt ook voor verhitting van de diepere lagen, waardoor deze weer strakker wordt en blijft. 

De huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. Bij de laserbehandeling verdampt de arts alleen de buitenste laag, het huidoppervlakte, door de laserstraal telkens op een klein stukje huid te richten dat behandeld moet worden. De laserstraal is computergestuurd. Hierdoor kan de arts tot op de millimeter nauwkeurig werken. Bij het verdampen van de huidoppervlakte, trekken ook de onderliggende huidlagen samen en worden deze strakker door de inwerking van warmte. Hierdoor krijgt de huid een steviger bindweefselstructuur en wordt deze weer strakker en gladder. 

Een laserbehandeling van een beperkt huidgebied zoals bij de lippen en rond de mond vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. 

Na de behandeling

Net na de laserbehandeling voelt uw huid wat branderig aan en kan het nog enigszins opgezwollen zijn. Om dit te verhelpen en om de huid sneller te laten genezen, wordt de huid direct na de behandeling drie tot 6 keer per dag ingesmeerd met Flammazine zalf. U mag de dag na de behandeling weer douchen. De zalf zal dan voor een deel afspoelen. Na afloop van de douche brengt u weer een nieuw dun laagje zalf aan. Op de behandelde plekken komen korsten die na vijf tot tien dagen weer verdwijnen. De huid is dan nog flink rood. Deze roodheid verdwijnt over het algemeen na zes tot twaalf weken. Veel pijn ervaart men meestal niet. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen. U mag de dag na de behandeling weer douchen. De zalf zal dan voor een deel afspoelen

Zodra de huid genezen is kunt u als u het prettig vindt de behandelde huid met make-up camoufleren. Zonder camouflage is uw huid felrood, maar wel genezen. Om verkleuring van de huid en pigmentvlekken te voorkomen, beschermt u de behandelde huid de eerste drie maanden goed tegen zon. Dit doet u door zich in te smeren met zonnebrand, niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.

Het resultaat

Na twee weken is het effect van een laserbehandeling meestal al goed zichtbaar. Na zes tot twaalf weken is het eindresultaat bereikt. De rimpels zullen grotendeels verminderd of zelfs verdwenen zijn. De huid zal tot drie maanden wel enige roodheid kunnen vertonen. Uiteindelijk verdwijnt deze roodheid, maar enige ontkleuring ('depigmentatie' of minder bruin zijn) van de huid kan optreden. Tot ongeveer 60% van de mensen heeft dit. 

Het resultaat is bijna altijd goed te noemen en de meeste mensen zijn dan ook tevreden. Verwacht u echter geen perfecte huid. Uit onderzoek is gebleken dat het effect van een laserbehandeling op het wegblijven van rimpels op de bovenlip vijf jaar of langer blijft bestaan. Het natuurlijke verouderingsproces van uw huid wordt door een laserbehandeling niet gestopt. Rimpels, kraaienpootjes en dergelijke zullen na verloop van tijd weer terugkomen. Heel soms wordt dan nog eens een laserbehandeling herhaald. 

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden, al komt dit zelden voor. Van een laserbehandeling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

 • Als u weleens last heeft van een koortslip, kan een laserbehandeling een koortslip veroorzaken. Om dit te voorkomen krijgt u enige dagen voor de laserbehandeling Zovirax®-tabletten voorgeschreven.
 • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden:
 • Minder pigment komt veel voor. Hoe lichter uw huid van kleur is, hoe minder kans u er op heeft.
 • Meer pigmentvorming komt veel minder vaak voor.
 • Bij een te diepe behandeling kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden door eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. Geheel verdwijnen doen de littekens niet.
 • Soms valt het resultaat tegen.

 Belt u in ieder geval bij:

 • aanhoudende roodheid en fors toenemende zwelling van de behandelde huid.
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt.
 • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38° (via de anus gemeten).
 • aanhoudende misselijkheid.
 • niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt.
 • ongerustheid of twijfel.

U komt niet in aanmerking voor een behandeling met deze laser als u zwanger bent of Roaccutane gebruikt.

Meer informatie

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Tot slot

Deze informatie is ter voorbereiding een aanvulling op het gesprek met de arts. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garantie ontlenen betreffende het eindresultaat van uw behandeling.

 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl
Sluit de enquête