Couperose/vaatjes in het gelaat

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van couperose:

 • Pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser)
 • KTP-laser
 • Flitslampen (IPL)
Last van couperose (kleine bloedvaatjes in het gelaat)? Bekijk dan ook onze informatiefolder Behandeling van couperose door middel van lasertechniek. 

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken of er sprake is van een couperose. Indien er twijfel is, zal dit met u besproken worden. U krijgt de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties.

Voorbereidingen

 • Foto’s: vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
 • Stoppen met bloedverdunners: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
 • Stoppen met roken: roken kan de wondgenezing verstoren dankzij vernauwing van de bloedvaten. Het is daarom verstandig vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen met roken.
 • Stoppen met alcohol: alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
 • Medicatie en allergiën: het is belangrijk uw medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.
 • Zonnebrandcreme: om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij 1 maand voor tot minstens 1 maand na de behandeling niet in de zon te komen. Gebruik van een zonnebank is tevens niet toegestaan. Gebruik tijdens de hele periode dagelijks een zonnebrandcrème SPF 50 met UVA bescherming en breng deze om de 2 uur aan.

De behandeling

Bij de laserbehandeling schroeit de arts in een milliseconde de vaatjes als het ware dicht. De vaatjes liggen dieper in de huid, de zichtbare opperhuid wordt niet aangetast. Een behandeling met de vaatlaser kan zonder verdoving uitgevoerd worden. De huid wordt gekoeld met koude lucht, dit maakt de behandeling minder pijnlijk en comfortabeler. Een schietende korte pijnscheut blijft meestal kort voelbaar.

Na de behandeling

Net na de laserbehandeling voelt uw huid wat branderig aan. Na de behandeling treedt er een lichte roodheid en zwelling op, deze verdwijnt na enkele uren tot enkele dagen. Koeling is meestal niet nodig. Soms is er sprake van een algehele of gedeeltelijke verkleuring van de huid: de huid wordt lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie). Deze kleurverandering is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd weer. Als u last heeft van huidaandoeningen zoals eczeem of een koortslip, dan kan dit door de laserbehandeling verergeren.
Om verkleuring van de huid en pigmentvlekken te voorkomen, beschermt u de behandelde huid de eerste drie maanden goed tegen zon. Dit doet u door zich goed in te smeren met een zonnebrand, niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden, al komt dit zelden voor. Van een laserbehandeling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

 • Als u weleens last heeft van een koortslip, kan een laserbehandeling een koortslip veroorzaken. Om dit te voorkomen krijgt u enige dagen voor de laserbehandeling Zovirax®-tabletten voorgeschreven.
 • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden: minder pigment komt veel voor. Hoe lichter uw huid van kleur is, hoe minder kans u er op heeft. Meer pigmentvorming komt veel minder vaak voor.
 • Soms valt het resultaat tegen.

Belt u in ieder geval bij:

 • aanhoudende roodheid en fors toenemende zwelling van de behandelde huid.
 • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt.
 • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38° (via de anus gemeten).
 • aanhoudende misselijkheid.
 • niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt.
 • ongerustheid of twijfel.

U komt niet in aanmerking voor een behandeling met deze laser als u zwanger bent of Roaccutane gebruikt.

Meer informatie

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Tot slot

Deze informatie is ter voorbereiding een aanvulling op het gesprek met de arts. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garantie ontlenen betreffende het eindresultaat van uw behandeling.

 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl
Sluit de enquête