Fillers

Hyaluronzuur 

Rimpels en plooien rond de mond (vooral de bovenlip), die ontstaan als gevolg van voortdurende aanspanning van de kringspier van de mond, kunnen onder andere worden behandeld door deze op te vullen met een hyaluronzuur. Het effect van een behandeling met hyaluronzuur houdt vaak zes tot negen maanden aan. Herhaling is mogelijk. 

Last van rimpels rond de mond?Bekijk ook onze informatiefolder Behandeling van rimpels rond de mond door middel van niet-permanente fillers. 

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een natuurlijk eiwit dat ook normaal aanwezig is in de huid. Door het verouderen van de huid neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid in de tijd af. Het kan dan in de vorm van een gel diep in of net onder de huid ingespoten worden met behulp van dunnen injectienaaldjes. Rimpels en plooien rond de mond kunnen zo gevuld worden. Hyaluronzuur is minder geschikt voor boosheids- of lachrimpels, omdat de spieractiviteit hier zo groot is dat het effect erg kort zal aanhouden. Op deze plaatsen is een behandeling met botuline toxine meer geschikt. 

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken wat de behandelmogelijkheden zijn. Indien er twijfel is, zal dit met u besproken worden. U krijgt de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties.

Voorbereidingen

  • Foto’s: vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
  • Stoppen met bloedverdunners: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig. 
  • Stoppen met roken: roken kan de wondgenezing verstoren dankzij vernauwing van de bloedvaten. Het is daarom verstandig vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen met roken.
  • Stoppen met alcohol: alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Medicatie en allergiën: het is belangrijk uw medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.

De behandeling

De arts spuit het hyaluronzuur in kleine hoeveelheden met een zeer dun naaldje diep in of net onder de huid, afhankelijk van de diepte en de plaats van de rimpel of plooi. Het inspuiten kan pijnlijk zijn in de bovenlip. Deze plaatsen zullen dan ook vaak van tevoren verdoofd worden met een plaatselijke verdovingsvloeistof. Als het resultaat nog niet optimaal is kan de behandeling na drie tot vier weken worden herhaald of aangevuld.

Na de behandeling

Meestal is de behandelde huid gedurende enkele uren na de behandeling licht gezwollen en rood. Deze reacties zijn altijd mild van aard en verdwijnen spontaan. Om zwelling zo beperkt mogelijk te houden kan het behandelde gebied gekoeld worden met koude kompressen. U kunt thuis ook eventueel nog koelen.

Het is verstandig dat u zich de eerste 24 uur na de behandeling niet sterk fysiek inspant. Ook moet u heftige spierbewegingen van het gelaat zoveel mogelijk voorkomen. Vermijd overmatige zon blootstelling totdat de zwelling en de roodheid van het behandelde gebied verdwenen is. U mag uw gezicht voorzichtig wassen. Masseren van het behandelde gebied wordt ontraden, wel kunt u direct gebruik maken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up. 

Om de zwelling verder te verminderen, raden wij u aan om de eerste twee dagen na de injecties niet te veel te bukken en het hoofd zoveel mogelijk rechtop te houden. Tijdens de nacht mag u het hoofd gewoon laten rusten op een kussen.

In de dunne huid kan soms gedurende enkele dagen een blauwe plek (bloeduitstorting) ontstaan. Deze kunt u camoufleren met make-up. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen met de arts.

Het resultaat

Na de injectie treedt het opvullende effect meteen op. Soms moet na vier tot zes weken een tweede behandeling plaatsvinden, om een beter resultaat te bereiken dat vervolgens zes tot negen maanden blijft bestaan. 

De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van de behandeling. Om een langdurig blijvend effect te behouden, kan de arts de behandeling herhalen zodra het effect begint af te nemen of verdwenen is.

Complicaties en risico’s

Hyaluronzuur is een natuurlijk product, dat in de normale huid ook voorkomt en het is volledig biologisch afbreekbaar. De kans op allergische reacties op hyaluronzuur is zeer klein, omdat het geen dierlijke eiwitten bevat.

Er is altijd een klein risico op wat een meer dan gemiddelde zwelling en bloeduitstorting. Deze verdwijnen echter vaak binnen één tot twee weken.

Belt u in ieder geval bij:

  • extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied.
  • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt.
  • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38° (via de anus gemeten).
  • ongerustheid of twijfel.

Meer informatie

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Tot slot

Deze informatie is ter voorbereiding een aanvulling op het gesprek met de arts. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garantie ontlenen betreffende het eindresultaat van uw behandeling.

 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl
Sluit de enquête