Ouderdomswratten

Ouderdomswratten en fibromen verwijderen

 

Ouderdomswratten

Een ouderdomswrat (verruca seborrhoïca) is een volkomen goedaardig 'aangroeisel' van de huid. Een ouderdomswrat ontstaat meestal op de volwassen leeftijd. Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Het oppervlak ziet er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd. De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen en voetzolen en de lippen. Er zijn een aantal voorkeurslocaties, zoals de borst, de rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek. Soms betreft het maar enkelen, soms is het een hele groep bij elkaar of zit het hele lichaam onder met honderden ouderdomswratten. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk. 

Fibromen

Fibromen zijn kleine huidflapjes die met een steeltje aan het lichaam vastzitten.  Meestal ontstaan ze spontaan, maar soms zijn ze het resultaat van een slechte wondgenezing. Fibromen kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar meestal op de hals, de romp, in de oksels en de liezen. Ze zijn goedaardig maar kunnen toch soms bloeden of pijnlijk zijn, omdat ze in bijvoorbeeld in de kleding blijven haken. Ze komen vaker voor bij ouderen en mensen met overgewicht.Wanneer u om cosmetische redenen ouderdomswratten of fibromen wilt laten verwijderen, kunt u bij één van onze artsen terecht. 

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken of er sprake is van een ouderdomswrat. Indien er twijfel is, zal dit met u besproken worden. U krijgt de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. 

Voorbereidingen

  • Foto’s: vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen. 
  • Stoppen met bloedverdunners: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
  • Stoppen met roken: roken kan de wondgenezing verstoren dankzij vernauwing van de bloedvaten. Het is daarom verstandig vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen met roken.
  • Stoppen met alcohol: alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Medicatie en allergieën: het is belangrijk uw medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.
 

De behandeling

De huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. Omdat de wratten enkel in de bovenste laag van de huid, de opperhuid, verankerd liggen kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zogenaamde 'scherpe lepel'. Een verdoving is vaak niet nodig. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest zonder een litteken achter te laten. Nadien is een pleister met een speciaal bloedstollend sponsje meestal voldoende. Voor de behandeling van heel vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes zeer kort bevroren en vallen zij na verloop van een aantal dagen er vanzelf af. Indien er veel ouderdomswratjes tegelijk verwijderd worden of bij grote, kan verdoving soms toch nodig zijn. 

Na de behandeling

De pleisters mogen een dag na de behandeling verwijderd worden. U mag dan ook weer gewoon douchen. Wel adviseren wij de huid goed te beschermen tegen de zon. Het is verstandig gedurende een half jaar na de behandeling het plekje te beschermen tegen de zon om verkleuring te voorkomen. 

Het resultaat

Indien de ouderdomswratten of fibromen er afgeschraapt zijn, is het resultaat al direct zichtbaar, echter het wondje dient dan nog te genezen. Dit duurt gemiddeld 1-2 weken. Wanneer er gebruik is gemaakt van stikstof, dan vallen de ouderdomswratten of fibromen er binnen enkele dagen af. In principe genezen beide manieren zonder littekenvorming, echter soms kan er toch een wat lichter of donkerder plekje achterblijven. 

Complicaties en risico’s

Het verwijderen van ouderdomswratten en fibromen is doorgaans een veilige behandeling. Echter na elke behandeling kunnen complicaties optreden. Hierbij moet gedacht worden aan:
  • De plekken kunnen na behandeling altijd terugkomen
  • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden
  • Bij te diep afschrapen kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden door eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. Geheel verdwijnen doen de littekens niet.
  • Soms kan het wondje op een later moment weer gaan bloeden. Dit risico is het hoogst als u bloedverdunners gebruikt. Mocht dit gebeuren, neemt u dan een theedoek en vouw deze op tot een vierkantje. Druk dit gedurende 15 minuten onafgebroken op het wondje.
Belt u in ieder geval bij:
  • bij aanhoudend bloeden
  • ongerustheid of twijfel
 

Meer informatie

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. 

Tot slot

Deze informatie is ter voorbereiding een aanvulling op het gesprek met de arts. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garantie ontlenen betreffende het eindresultaat van uw behandeling. 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl
Sluit de enquête