Pigmentvlekken

Heeft u last van pigmentvlekken? Bekijk dan onze informatiefolder Verwijderen van pigmentvlekken met lasertechniek en/of vloeibare stikstof. Pigmentvlekken zijn goedaardige huidafwijkingen die in principe geen kwaad kunnen. Andere benamingen zijn lentigo senilis, lentigo solaris, ouderdomsvlekken en levervlekken. Het meest frequent zijn deze vlekken te vinden bij lichtere huidtypes. Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van pigmentvlekken en de mate van zonblootstelling gedurende het leven. Lentigo solaris (letterlijk: vlek van de zon) zijn een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen (schadelijke) Uv-stralen en is een uiting van huidveroudering. Pigmentvlekken worden ook gezien bij personen die vanwege een huidziekte, zoals psoriasis of vitiligo, langdurig met UV-lichttherapie zijn behandeld. Wanneer u om cosmetische redenen uw pigmentvlekken wilt laten verwijderen, kunt u bij een van onze artsen terecht. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw. 

Goedaardige moedervlekken verwijderen

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult of er daadwerkelijk sprake is van goedaardige pigmentvlekken. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden. 

Voorbereiding

  • Foto's: Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
  • Make-up of crème: Gebruik op de dag van de behandeling geen make-up of crèmes in het gebied rond de pigmentvlek(ken).
  • Stoppen met bloedverdunners: Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
  • Stoppen met roken: Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.
  • Stoppen met alcohol: Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Medicatie en allergieën: Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.
 

De behandeling

Pigmentvlekken kunnen met verschillende lasers behandeld worden. Indien nodig wordt de te behandelen huid vooraf verdoofd met een verdovingscrème of injecties. Ook kan er soms gekozen worden voor een behandeling met vloeibare stikstof. Hiermee worden de vlekjes zeer kort bevroren waarna er een kostje ontstaat dat er na verloop van een aantal dagen vanzelf afvalt. Bij behandeling met stikstof is een verdoving meestal niet nodig. Bij alle technieken blijft er een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest zonder een litteken achter te laten. 

Na behandeling

  • Na de behandeling kunt u direct naar huis.
  • Het schaafwondje hoeft niet met een pleister afgedekt te worden.
  • Op het wondje ontstaat een korstje, dat er spontaan vanaf valt.
  • Doorgaans zult u weinig last hebben van de behandeling.
  • U mag de dag na de behandeling gewoon douchen.
  • Het is verstandig om gedurende een half jaar na de behandeling het plekje te beschermen tegen de zon, om verkleuring te voorkomen.
  • U mag na de behandeling eventueel make-up gebruiken ter camouflage.
 

Het resultaat

Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken zullen met de laser over het algemeen na één behandeling verdwijnen. Dieper gelegen pigmentvlekken moeten soms een tweede keer behandeld worden. Wanneer de pigmentvlekken te diep in de huid liggen, lukt het soms niet om ze volledig te verwijderen. Vooral de eerste maanden na de behandeling kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht en moet u uw huid goed beschermen tegen de zon. 

Complicaties en risico's

Het verwijderen van pigmentvlekken is een veilige behandeling. Echter, na elke behandeling kunnen complicaties optreden:
  • De plekken kunnen na behandeling altijd terugkomen.
  • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden; de behandelde huid kan tijdelijk of blijvend donkerder of lichter van kleur worden.
  • Bij te diep behandelen kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden door inspuiting met een ontstekingsremmer. Geheel verdwijnen zullen deze littekens niet.
 Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:
  • extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied;
  • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
  • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38°C (via de anus gemeten);
  • ongerustheid of twijfel.
Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling. 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl
Sluit de enquête