Spataderen verwijderen

Heeft u last van spataderen? In het MUMC+ Esthetisch Centrum kunnen spataderen op twee manieren verwijderd worden, namelijk door middel van flebectomie volgens de Muller-methode en door middel van sclerocompressietherapie. Voor meer informatie over deze behandelingen, bekijk onze informatiefolders Flebectomie volgens de Muller-methode en Sclerocompressietherapie. 

 

Flebectomie volgens de Muller-methode

Gezonde aderen zorgen voor de bloedafvoer vanuit het been naar het hart. Spataderen (varices) zijn kronkelende lekkende bloedvaten. Ze kunnen duidelijk zichtbaar, verdikt of voelbaar zijn. Spataderen kunnen klachten geven als krampen of een vermoeid gevoel in de benen, maar ze kunnen ook zonder verdere klachten voorkomen. U komt voor behandeling bij de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ . Volg 7- 1 blauw. 

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken of bij u sprake is van spataderen, geschikt voor behandeling via de Muller-methode. U krijgt vervolgens de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Is er bij u sprake van andersoortige spataderen en/of aderproblemen die niet voor de Muller-methode in aanmerking komen, dan zal dit met u besproken worden. Mogelijk verwijst de arts u dan door naar ons flebologiespreekuur (spataderspreekuur) voor verder onderzoek en bespreking van de behandelmogelijkheden van uw (spat)aderen. 

Voorbereidingen

  • Foto's: Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.
  • Crèmes en zalven: Wij raden u aan om op de dag van de behandeling geen zalven, crèmes of lotions te gebruiken op het been dat behandeld wordt. Dit om te voorkomen dat pleisters na de behandeling loslaten.
  • Elastische kous: Heeft de specialist u een elastische kous voorgeschreven of is die in het verleden op de polikliniek aan u verstrekt, neem deze dan bij ieder bezoek aan de arts mee. Hebt u geen kous bij u, dan kunt u tegen betaling een elastische kous bij ons aanschaffen.
  • Stoppen met bloedverdunners: Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
  • Stoppen met roken: Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.
  • Stoppen met alcohol: Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Medicatie en allergieën: Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.
 

De behandeling

Eest worden de plaatsen met de te verwijderen spataderen met een speciale stift op uw been gemarkeerd terwijl u rechtop staat. Vervolgens gaat u op de behandeltafel liggen en wordt de huid op verschillende plaatsen verdoofd door middel van injecties. Bij de behandeling volgens de Mullermethode wordt een klein sneetje in de huid gemaakt ter hoogte van de te verwijderen spatader. Vervolgens wordt de spatader via dit sneetje met een klein ‘haaknaaldje’ verwijderd. De verdovingsprikken kunnen gevoelig zijn. De rest van de ingreep is doorgaans niet pijnlijk, u voelt wel dat de arts bezig is aan uw been. Mocht het wel nog gevoelig zijn, dan moet u dit aangeven. Er kan dan nog extra verdovingsvloeistof worden bijgespoten. Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met hechtstrips, in zeldzame gevallen gebeurt dit met een hechting. Ten slotte wordt er een drukverband en verbandkous aangebracht. De hele ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. 

Na de behandeling

U wordt verzocht na de ingreep nog een half uurtje in de wachtkamer te blijven zitten, ter controle op eventueel nabloeden. Hierna mag u naar huis. Wij adviseren u de dag van de behandeling niet zelf deel te nemen aan het verkeer met de fiets of auto. U kunt beter rust nemen en het behandelde been op zithoogte leggen. U mag wel lopen om kleine activiteiten in huis te doen. In de eerste week na de behandeling raden wij sporten af. Blijf wel goed in beweging, liefst door meerdere malen per dag te wandelen of te fietsen bijvoorbeeld. Vermijd dus te lange periodes met alleen rust. Saunabezoeken, zonnebanken en zonnen raden wij u af gedurende een periode van ten minste 6 weken. Warmte leidt er namelijk toe dat de aderen verwijden en dit heeft een ongunstige werking op uw spataderen. Zonnen en/of zonlicht kan de kans op (bruine) verkleuringen vergroten. Het geheel van steriele hechtstrips, pleister en drukverband wordt bij elkaar gehouden door een witte elastische kous. Dit pakket moet u gedurende 1 week dag en nacht dragen. U mag hiermee dus niet douchen. Een week na de behandeling mag u het hele pakket eraf halen. Meestal is het behandelde been blauw van bloeduitstortingen, dit is normaal en trekt vanzelf weer weg. Over de witte kous komt ook nog een bruine kous. Deze hoeft u alleen overdag aan, gedurende 2 weken. De eerste week draagt u de bruine kous dus over de witte kous heen, de tweede week draagt u de bruine kous overdag over het been. Als u het prettig vindt om de bruine kous nog enkele dagen langer te dragen, dan mag dat gerust. 

Het resultaat

Na 6 tot 8 weken komt u ter controle naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de uitgebreidheid van uw spataderen zijn soms nog (kleine) aanvullende behandelsessies nodig. 

Complicaties en risico's

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden. Aangezien het hier geen operatie betreft is deze kans zeer klein. Van een flebectomie volgens Muller zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

  • Blauwe plekken en nabloedingen: bij vrijwel alle patiënten ontstaan na de Mullerbehandeling blauwe plekken en een beurs gevoel in het behandelde gebied. Het been kan een week na de ingreep bont en blauw zien. Dit is normaal en trekt vanzelf weg in 3 tot 6 weken. Ook nabloedingen worden weleens gezien. De kans hierop is echter zeer gering. Mocht thuis nog een nabloeding optreden, dan kunt u het beste rustig gaan zitten met het been omhoog, de kous aan laten en gedurende een kwartier met een schone hand- of theedoek op de bloedende plek drukken. Helpt dit niet tegen het bloeden, neem dan contact op met het Esthetisch Centrum.
  • Pijn of krampen: soms ontstaat pijn of kramp in het been of de voet omdat de elastische kous te strak zit. Neem in dat geval contact op met het Esthetisch Centrum. Er wordt dan een ruimere kous aangemeten of een verband aangebracht. Pijn of kramp kan ook als gevolg van de ingreep zelf optreden. In dat geval behoren de klachten in de daaropvolgende dagen langzaam minder te worden. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Nemen de klachten niet af, neem dan contact op met het Esthetisch Centrum.
  • Zenuwschade: zeer zelden wordt een klein zenuwtakje beschadigd bij het eruit trekken van een spatader. Hierdoor kan het gevoel (pijn en tastzin) in het gebied eronder verstoord of verminderd zijn of afwezig raken. Ook dit herstelt zich meestal volledig, maar het duurt minimaal enkele maanden. Grote en belangrijke zenuwen die spieren aansturen worden nooit beschadigd bij de Mullermethode, want die zenuwen bevinden zich allemaal veilig in de diepte.
  • Bruine verkleuringen: na ongeveer 5% van de behandelingen treden er op de plaats van de spataderen (bruine) verkleuringen op. Deze trekken in de meeste gevallen vanzelf weg.
  • Ontsteking van een spatader: door beschadiging aan bloedvaten kunnen pijnlijke warme rode ‘knobbels’ op de huid ontstaan. Dit risico wordt zoveel mogelijk beperkt door het dragen van steunkousen na de ingreep. Als er toch een ontsteking van de spatader optreedt, zal die uiteindelijk vanzelf genezen. Echter, wanneer deze ontstekingen gaan uitbreiden of meer klachten geven, adviseren wij u contact op te nemen met het Esthetisch Centrum.
  • Trombose(been) / longembolie: deze complicatie is uiterst zeldzaam, maar helaas niet geheel uit te sluiten. Alle behandelingen van spataderen kennen het risico van een trombosebeen. Dit is dus niet specifiek voor de Muller-methode. Klachten passend bij een trombosebeen/longembolie zijn: pijn, roodheid en zwelling aan het behandelde been, kortademigheid, hoesten, pijn bij zuchten en borstpijn. Wanneer u een van deze klachten denkt te ervaren, dient u contact op te nemen met het Esthetisch Centrum.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:

  • aanhoudende roodheid, fors toenemende zwelling van de behandelde huid en eventueel pus;
  • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
  • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C (via de anus gemeten);
  • kortademigheid, hoesten, pijn bij zuchten en pijn op de borst;
  • ongerustheid of twijfel.
Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Plastische en esthetische chirurgie zijn geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling. 

Contact

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen, neem dan contact met ons op.Esthetisch Centrum                043 - 387 23 90 (tijdens kantooruren)Spoedeisende Hulp (SEH)     043 - 387 67 00 (buiten kantooruren; vraag naar de dienstdoende arts)E-mail: esthetischcentrum@mumc.nl

 

Sluit de enquête